Mindfulness traject

Voor meer ontspanning, energie en rust in je hoofd!

Wat is het Mindfulness traject?
Het is een uniek traject dat uit ongeveer 8 bijeenkomsten bestaat. Het betreft individuele sessies waarbij lichaamswerkoefeningen ELW® en Mindfulness oefeningen worden gecombineerd. Afspraken vinden in overleg, een keer per week of eens per twee weken plaats.

Een letterlijke vertaling van het woord Mindfulness is er eigenlijk niet, het meest in de buurt komt opmerkzaamheid of aandacht. Mindfulness is in ieder geval op een vriendelijke en open manier bewust zijn van jezelf en de wereld om je heen. Zonder (ver)oordelen of afkeuren. Dat klinkt simpel maar in de praktijk blijkt dat niet zo eenvoudig te zijn. Mindfulness kun je wel ontwikkelen en het maakt het mogelijk dat je tot in je tenen kunt genieten van de meest eenvoudige dingen. Het vraagt oefening om steeds meer bewust te zijn van wat er zich in het moment afspeelt.

Je volledige aandacht hebben bij waar je mee bezig bent, is lang niet altijd vanzelfsprekend. In plaats van met onze aandacht te zijn bij wat er in het moment gebeurt, zijn we met onze gedachten in het verleden of de toekomst. Vaak ook nog in de vorm van piekeren of zorgen maken waardoor we ons rot voelen, terwijl het misschien een superfijn moment is!

De aandacht op jezelf en je omgeving leren richten is ook niet alleen maar fijn. Het lichaam heeft ook ongemakkelijke gevoelens: pijn, verdriet, boosheid, stress enz. Dit is waarschijnlijk een van de redenen waarom we liever onze aandacht in beslag laten nemen door onze gedachten en andere zaken. Als we deze, vaak subtiele, signalen niet meer registreren, kan dat vervelende gevolgen hebben voor ons welzijn.

Wat leer je ?
Tijdens het Mindfulness traject leer je stil te staan bij de processen die elke dag plaats vinden in je lichaam. Je lichaam is wat je tot nu toe geworden bent. Het is als een ‘precies passend jasje’. Als je dingen wilt veranderen, maak dan ruimte in dat ‘jasje’. Dat kun je bereiken door jezelf in beweging te zetten. We gaan ook onderzoeken hoe het zit met denken, voelen en doen. Gedachten veroorzaken een gevoel, dat gevoel vindt een uitweg in je handelen. Ook hier doen we veel op ‘de automatische piloot’ en dat is lang niet altijd de beste manier. Naarmate je opmerkzaamheid toeneemt, zul je dit proces sneller in de gaten hebben en daardoor ontstaat meteen de mogelijkheid om het anders te doen.
Je leert met de ongemakkelijke gevoelens om te gaan. Het is een misverstand dat we er voor op de loop moeten. Ons lichaam is tot veel voelen in staat en deze zogenaamde ongemakkelijke gevoelens hebben ons iets te zeggen! Zolang je de ongemakkelijke gevoelens niet kunt of wilt hebben, ga je als het ware met de ‘handrem aangetrokken’ door het leven. Het vervelende is dat deze handrem ook op de fijne gevoelens zit en daardoor de vrije stroom van het leven blokkeert.
Je leert ook anders om te gaan met je gedachtestroom en deze af en toe te laten voor wat het is. Je leert te vertrouwen op je gevoelens en emoties. Bovendien als je op je gemak kunt zijn met ongemak, zul je hoe vreemd het misschien ook klinkt, beter kunnen ontspannen.

Is het waar? Vraag je jezelf wel eens af of het waar is wat je denkt… en wat gedachten met je gemoedstoestand doen?

Voor wie?
– Voor mensen die de kwaliteit van hun leven willen verbeteren
– Mensen die weten dat het leven anders of fijner kan zijn dan het nu is
– Heb je je leven behoorlijk op orde, maar is het toch nog niet helemaal naar je zin?
Pieker je te veel of heb je last van stress en kun je er de vinger niet achter krijgen waarom dat zo is?
Ben je vaak ontevreden zonder duidelijke reden?
Ben je te moe voor wat je aan fysieke arbeid verricht?
Heb je op zijn minst al een vermoeden dat je er baat bij zou hebben als je wat handiger met je emoties
en gevoelens om zou kunnen gaan?
Heb je een druk leven en weet je hoe fijn het is voor je body & mind om af en toe tijd te investeren om      meer in balans te komen?
Herken je jezelf hierin, dan is dit traject vast iets voor jou!

Wanneer?
Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag overdag, alleen op afspraak
Locatie: Vogelwikke 28 Roden
Telefoon: 050-5013361
aanmeldenlogo_elisabeth met tekst kort 10%